Si tu no et rendeixes, nosaltres tampoc!
Amb la voluntat d’aportar alguna cosa més que el servei diari al ciutadà, una colla de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Central vam engegar la iniciativa de col·laborar activament en la lluita contra el càncer. Dissortadament, aquesta malaltia afecta a tothom de manera directa o indirecta, ja sigui al mateix cos de Mossos o a qualsevol altre col·lectiu o àmbit familiar. Aquesta iniciativa es va materialitzar en una caminada solidària que fem cada any, des del 2012, de Manresa fins a Montserrat.
En aquest primer grup s’hi ha anat sumant persones de diferents àmbits, des de personal del món de la salut, empresaris, botiguers i gent anònima que han aportat la seva empenta, idees i treball, per fer d’aquesta iniciativa un punt de confluència d’interessos, sentiments, emocions i generositat. Això ha fet que es traduís en un gran acte solidari envers els malalts de càncer, el seu entorn i a tots aquells que d’alguna manera o altra s’enfronten a aquesta malaltia.
26,17 km
Són vint-i-sis quilòmetres que transcorren per paisatges diferents, sempre amb les muntanyes de Montserrat com a rerefons.
354 m
Per als que no teniu massa referències, és un desnivell senzill, però cal estar en forma.
Moderada
Amb tot, demanem que les persones tinguin una certa pràctica en caminar per la muntanya, ja que hi ha trossos de pujada que no són difícils, però que és necessari tenir una condició física que permeti avançar sense dificultat.
Us demanem que sigueu puntuals per poder confirmar el registre de tots els participants abans de la sortida i també us agrairem que no comenceu abans d’hora, perquè ens agrada poder fer la fotografia de família amb totes les persones que participeu a la caminada.
De Manresa a Montserrat
De Manresa a Castellgalí
Els primers 8km des de la sortida transcorren entre els horts de Viladordis, el Santuari de la Salut, en direcció sud. Trobarem un magnífic mirador des d’on veurem la muntanya de Montserrat com si es tractés d’una postal. Seguirem camí passant al costat d’una masia d'origen medieval. És un edifici de grans dimensions ubicat en una zona elevada que domina la plana de migdia i que té altres edificis al seu entorn. La masia de Can Font de Cirerencs també dona nom a un veïnat de cases de pagès antigues, les quals estan ubicades a l'altre vessant del riu Cardener, al municipi de Castellgalí. És just abans de l’entrada del municipi on hi ha el 1r avituallament.
De Castellgalí a la urbanització de Sant Cristòfol
Seguim pel camí principal fins a creuar la carretera de Marganell, direcció Mas Enric. Entrem al bosc pel costat de l’església de St. Jaume de Marganell. Aquest tram de camí ombrívol ens priva de la vista de Montserrat, però en cas d’un dia assolellat, ens protegirà de la calor. Ens trobem amb una curta però intensa pujada que després de superar-la, ens regalarà unes impressionants vistes, en primer pla, de tota la serra. Aquest és el tram mes fotografiat del camí.
Continuem per l’interior de la urbanització de Sant Cristòfol fins a trobar camí de terra. Aquest és el tram que considerem més carregós. Pujada a ple sol, sense cap mes interès que arribar al 3r punt d’avituallament. Aquí reposem i agafem forces sota l’atenta atenció de l’equip del SEM i dels voluntaris de l’avituallament. És el moment de l’últim esforç.
Del monestir de Santa Cecília a Montserrat
Un cop superada la prova, ja haurem superat el repte. Les forces tornaran en trobar-nos caminant pel passeig dels Degotalls a tocar de les parets que es desplomen des dels plans de la Trinitat, situats 200 m per sobre del camí. Els continus regalims d'aigua per filtracions a la roca calcària es fan evidents en algun punt del camí, d'aquí ve el nom de Degotalls. La vegetació de l’obaga ens acompanya fins als primers edificis de l’Abadia. Ara toca gaudir de l’arribada a la Plaça del Monestir, amb la imatge de Sant Jordi, una figura emblemàtica de l'artista català Josep Maria Subirachs, donant-vos la benvinguda. Ja hi som, repte assolit.
Prepara’t per viure l’experiència.
* Les places són limitades! No et quedis fora.
Els nostres ambaixadors
Gràcies a la tasca de difusió dels padrins, la caminada arriba a moltes persones que s’interessen pel projecte i decideixen comprar la samarreta i venir a caminar a Montserrat. Des d’aquí fem un agraïment a totes les persones que des del 2012 han acceptat apadrinar aquesta caminada. Enguany, els padrins són la periodista Mayka Navarro i l’esportista Pol Makuri Redolad Garcia.
Recursos per a la investigació i per al benestar dels usuaris
Els recursos que obtenim de la venda de la samarreta solidària, de les inscripcions de la caminada i de les aportacions de les empreses es reparteixen entre els diferents centres hospitalaris del territori per donar resposta a projectes vinculats a la cura del càncer. En alguns casos, són projectes vinculats a millorar la condició física i emocional de les persones que han patit la malaltia i, en altres ocasions, els diners es destinen a projectes d’investigació.
HOSPITAL ALTHAIA MANRESA
Exercici físic en pacients supervivents de càncer
L'objectiu principal d'aquest projecte és millorar la qualitat de vida dels pacients. L'exercici en pacients amb càncer és una intervenció que ha demostrat que millora en totes les esferes de la qualitat de vida (fisiològica, física i psicològica) amb disminució dels efectes secundaris crònics com ara efectes cardiovasculars, fatiga, miopatia, segones neoplàsies...
Concretament, s’ha portat a terme un projecte de marxa nòrdica, amb grups de 20 persones que durant 3 mesos han fet aquesta activitat tres dies per setmana, amb la participació d’un fisioterapeuta expert en adaptació a l'esforç mitjançant exercici i amb el seguiment del metge rehabilitador que fa una primera visita per avaluar la capacitat funcional a l'inici del programa i una visita final per avaluar els guanys assolits.
CONSORCI HOSPITALARI DE VIC
Potenciar el Consell Genètic de càncer al CHV
Els fons es destinen al suport en projectes d'assajos clínics d'onco-hematologia i diagnòstic genètic i a les activitats formatives dels professionals que participen en l'assistència oncològica. El consell genètic de càncer és una activitat que va a més any rere any, tant per la demanda que en fan els ciutadans com per l'augment de les indicacions de valoració genètica. I és que, més enllà de ser un factor de bon o mal pronòstic, la determinació genètica permet predir la resposta que tindran els pacients oncològics a certs tractaments "personalitzats".
Nova tècnica estètica per a dones a qui se’ls ha extirpat un pit
L'Hospital Universitari de Vic és dels primers hospitals públics de Catalunya en oferir la tècnica de micropigmentació del mugró per a les dones que es troben en la fase final de reconstrucció mamària post oncològica. Quan una dona ha de ser operada de càncer de mama i se li extirpa el pit a través d'una mastectomia, pot optar a la reconstrucció mamària post oncològica. L'última fase d'aquest procediment és la micropigmentació, que consisteix en implantar pigments per retornar a l'arèola i el mugró el seu color el màxim de natural possible.
El Consorci Hospitalari de Vic podrà oferir la micropigmentació de forma gratuïta a totes les dones mastectomitzades. D'una banda, perquè el Ministerio de Sanidad ha aprovat incorporar aquesta tècnica dins la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salud i, de l'altra, perquè el CHV comptarà amb el coneixement i la infraestructura per poder-la dur a terme. Els diners recollits l'any passat amb la caminada solidària dels Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central s'han destinat enguany a la compra de l'aparell de micropigmentació i a formar una professional de la Unitat de Patologia Mamària del CHV perquè pugui realitzar aquesta tècnica a les pacients.
Taller de cant adreçat a pacients oncològics
Una activitat que pretén acompanyar, cantant, a persones que pateixen una malaltia oncològica. Perquè cantar és una de les activitats més humanes, socials i vitals que tenim i ens pot ajudar.
HOSPITAL DE BERGA
Adequació d’espais
Gràcies als diners de la caminada, s’han pogut fer diferents accions de millora, tal com ho ha explicat la responsable d’oncologia del Sant Bernabé de Berga, Anna López: “s’ha adequat un espai més idoni per als pacients oncològics, que permet que disposin d’intimitat. També s’ha adequat la nova àrea de l’hospital de dia, per fer més confortable l’estada dels pacients que reben tractament”.
CONSORCI SANITARI DE L’ANOIA
Millorar l’àrea oncològica
La reforma de l'espai, on prop de 250 malalts de càncer hi fan tractaments onco-hematològics i consultes anualment, ha tingut un cost total de 365.000 euros, dels quals més del 60% s'han finançat amb donatius, tant a través de la campanya de mecenatge, com d'altres iniciatives i procedències. Moltes de les aportacions solidàries recaptades en els darrers anys s'han invertit per millorar l'atenció als malalts de càncer, amb l'adquisició d'aparells mèdics o l'adaptació d'alguns espais. És el cas de l'herència de 25.000 euros la senyora Àngels Segura, la recaptació de 18.000 euros dels calendaris solidaris "Fortes i valentes" (una iniciativa particular), la donació de Rotary Club de 6.350 euros, la donació de 1.020 euros de la Farmàcia Adzet d'Igualada, que ha recollit els anys 2020 i 2021 amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, i les aportacions de les caminades solidàries de Mossos d'Esquadra dels darrers anys, de 45.119 euros.